Bernadotte Nordenstams store bløff

I over hundre år har det vært kjent at vår store tryllekunstner, den svenskfødte Bernadotte Nordenstam (1863 – 1942), var såkalt uekte sønn av kong Carl den 15, konge av Sverige og Norge.

Dette er antagelig en stor bløff. I den Svenske dokumentarfilmen ”Blått blod” visers det til DNA-tester av flere som etter sigende skulle være konglig etterkommere.  Blant en av de som ble testet var en av Bernadotte Nordenstams barnebarn, og testen viser ingen slektskap med de kongelige Bernadottene.

Dette er sannsynligvis en bløff på linje med en annen av Bernadotte Nordenstams påståtte ”meritter” i sin fortid. Han påsto som kjent at han var professor i magi noe, som heller ikke medfører riktighet. Han var etter sigende utdannet hos Ernst Baschs Magiske Akademi i Hannover. Denne Ernst Basch var i virkeligheten en profesjonell tryllekunstner, født i 1838, og som i 1887 oppga sin scenevirksomhet og grunnla et firma for i fabrikasjon av trylleapparater Hannover, et firma han drev til sin død i 1908. Sannheten er at Nordenstam bare hadde gjort innkjøp av apparater hos Basch, som ikke hadde noen undervisningsanstalt og i hvert fall ikke mulighet til å utnevne sine kunder til professorer.

Historien om Bernadotte Nordenstam er allikevel en spennende historie. En historie om den store trollmann som ikke bare bløffet sitt publikum, men også sin familie og hele det skandinaviske tryllemiljøet.

Norsk Tryllemuseum

Terje Nordheim

Kommentarer

Bare medlemmer kan lese kommentarer og delta i diskusjonen.

Logg inn

Flere saker