Toreno er død

Tirsdag 12. september sovnet Tore Fredriksen, Toreno stille inn på Ahus 79 år gammel. Han var et av MCNs mest betydningsfulle medlemmer og etterlater seg et tomrom i den magiske verden.

Toreno innledet og svarte på spørsmål om kveldens filmsnutt som omhandlet Cardini.

Toreno

ble medlem i Magiske Cirkel Norge i 1955 og fikk tildelt vår forenings høyeste utmerkelse, Evig Medlem i 1978. Han var aktiv bidragsyter i foreningen i mange år både med administrasjon og kunstnerisk inspirasjon. Tore satt inntil sin bortgang i styret for MCNs fond. Vi takker Toreno for magien og lyser fred over hans minne.

 

Minneord

Vi har bedt en av han nærmeste venner og kollega Jan Crosby om å skrive våre minneord

 


 

en-hvit-due-19457

En legende i underholdningslivet er gått bort!

Tore «TORENO» Fredriksen sovnet stille inn på A-hus 12. 9. 2017.
I kjølvannet av Tore dukker det opp mange minner.

 

Jeg traff Tore for nøyaktig 60 år siden. Vi fikk øyeblikkelig kontakt og ble gode venner fra første stund. Dette vennskapet har holdt seg i alle disse årene.

 

I likhet med mange andre kolleger har jeg mye å takke Toreno for. Han var den som fikk meg til å begynne med manipulasjoner og konkurrere, og var uten tvil den som kunne mest om vårt fag, trylling, som kom oss andre til gode.

For å utvikle seg som tryllekunstner trenger man noen som står bak for å pushe på, og der er vi flere som kan takke Toreno for hans innspill til å gjøre oss bedre. Han ble mange tryllekunstneres ledestjerne.

Som tryllekunstner fikk han allerede som 16-åring dispensasjon for aldersgrensen, som var20 år, til å bli medlem av Magiske Cirkel Norge, dette fordi han var så utrolig dyktig og med håp om at han ville bli en stor resurs for foreningen, noe han uten tvil også ble. Han har mottatt hederstittelen «Evig medlem» i foreningen.

Toreno deltok i tre offisielle mesterskap, og ett uoffisielt. Den første konkurransen han deltok i var Nordisk Mesterskap i Sverige i 1956. Der mottok han «Magiska Systrärnes Hederspris.» Året etter deltok han i det andre uoffisielle Norgesmesterskapet, og vant som han ville.

I 1964 deltok han igjen i Nordisk Mesterskap, som den gang ble avholdt i Oslo. Sammen med sin partner, kona Guro, feide han all motstand av scenen, og ble Nordisk Mester.

Dette var springbrettet ut i den store verden som gjorde han til en stor stjerne.

I 1973 var det Verdensmesterskap i trylling i Paris. Han ble anmodet om å stille, så han måtte få tillatelse av kapteinen på cruiseskipet han opptrådt på som akkurat da lå til kai i Frankrike. Det fikk han, reiste til Paris, konkurrerte og ble Verdensmester i Scenemagi! Alt skjedde på 1-1/2 døgn før han måtte tilbake til skipet. Han hadde ikke engang tid til å hente gullmedaljen sin!

Tore har reist verden rundt med sine kunnskaper, og opptrådt for de største kjendiser i verden på den tiden, kongelige som milliardærer og «vanlige» folk.

Han har besøkt de fleste land i Europa, turnert i Afrika og Fjerne Østen.

I 1975/76 gjorde han fem TV-programmer for NRK, «Verden vil bedras,» som det går frasagn om den dag i dag.

Tore har en utdannelse som mange kan misunne ham. Han er Forstmann, dvs. Skogtekniker, han har studert psykologi, filosofi og idéhistorie, i tillegg til at han har to år på Journalisthøyskolen og har studert spansk i en årrekke på høyskolenivå.

Han har også rukket å skrive to bøker, Søkelyset på det mystiske og uforklarlige (Hilt & Hansteen A/S, 1976/1989) og Overtalelse og publikumspsykologi (Forlaget EFI A/S, 1989).

Etter TORENO blir det et stort tomrom i den magiske verden, men desto større takknemlighet fra de som har han å takke for at magien i Norge har blitt det den har blitt.

 

Takk for alt du har gitt oss.
Din hengivende venn,

Jan Crosby
Magiske Cirkel Norge og Den Magiske Ring


 

Toreno bisettes fra Østre Aker Kirke (Ulven kirke) torsdag 28. september

Kommentarer

Bare medlemmer kan lese kommentarer og delta i diskusjonen.

Logg inn

Flere saker