Magiens ti grunnregler

1. Avslør aldri hemmeligheten

Alle tryllekunster har en – gjerne flere – hemmeligheter publikum ikke vet noe om. Hvis ingen hemmeligheter hadde vært involvert, ville det heller ikke vært noen tryllekunst, men en ny fysisk lov.

Trylling handler om å skape illusjoner, forrykke vår oppfatning av hvordan verden rundt oss fungerer i et lite øyeblikk.

For å oppnå denne illusjonen, er det viktig at du er så god og overbevisende at publikum ikke engang tenker på at en hemmelighet kan ligge bak, langt mindre oppdage den.

2. Repeter aldri en tryllekunst

En vits er ikke like morsom og overraskende andre gang. Slik er det også med tryllekunster.

Trylling handler om å overraske.

Viser du det samme to ganger, forsvinner overtaket du har på publikum gjennom at de ikke vet hva som kommer.

3. Forstå når du kan starte…

De fleste gjør akkurat samme feil når de begynner å trylle: De viser trylling til alle og enhver, både morgen, middag og kveld. Det er lett å bli revet med når man oppdager en så interessant og utviklende hobby som trylling, men det er ikke sikkert at familie og venner er like begeistret for å trekke kort ustanselig og være vitne til ti måter å trylle bort en mynt på. Vent heller til de rette øyeblikkene – og overrask til gagns da!

4. …og bør stoppe

Trylling er gøy, men alt med måte. En god tommelfingerregel er å slutte når publikum ønsker mer.

5. Respekter ditt publikum

Behandle tilskuerne på samme måte som du gjerne vil bli behandlet selv, det vil si med respekt og høflighet.

Nei, du trenger ikke si «De» og «Dem», men gjør aldri, aldri morsomheter på andres bekostning. En tilskuer som bidrar under tryllingen din skal sitte igjen en god følelse etterpå.

6. Tilpass det du viser til dem som ser på

Unngå å vise ting til barn som kan være potensielt farlig for dem å etterape, for eksempel tryllekunster som involverer bruk av fyrstikker eller triks som innebærer at noe strammes rundt halsen.

Du bør også tenke på at ungommer på 16 år kanskje ikke liker den samme tryllingen som tilskuerne på eldresenteret.

7. Én god tryllekunst er bedre enn ti halvgode

Profesjonelle tryllekunstnere har som regel et svært begrenset repertoar. Til gjengjeld kan de tingene de viser ekstremt godt. De må vite at det de gjør fungerer for publikum under forskjellige forhold.

Det er levebrødet deres. På samme måte som en rørlegger sjelden prøver ut nye måter å lodde rør på, holder de profesjonelle seg til noen sikre kort.

Hobbytryllekunstnere er i den luksussituasjon at de kan eksperimentere mer.

Gjør gjerne det også, men finn fram til en håndfull tryllenumre du mestrer til fingerspissene, som griper og engasjerer dem som ser på.

La disse danne grunnstammen i dine opptredener og la de mer eksperimentelle tingene supplere nå og da.

Hvem vet, kanskje disse en dag kommer inn på din «Ti på topp»-liste?

8. Vær original – ikke kopier andre

Det finnes bare én David Copperfield. Han og andre kjente tryllekunstnere legger ned masse arbeid for å utvikle originale illusjoner og tryllerutiner.

Det finnes nok av dem som prøver å etterligne Copperfield, men det blir liksom ikke helt det samme.The Beatles-musikk høres best ut med The Beatles.

Prøv å finne dine egne vrier og skap din egen, helt originale utførelse.

9. Øv, øv, øv

Bruk speil og videokamera når du øver. Vis aldri en tryllekunst før du vet at du mestrer den.

10. Vær nysgjerrig, du er aldri utlært

Se så mange andre tryllekunstnere du kan. Les bøker. Se video. Diskuter trylling med andre tryllekunstnere og utveksle erfaringer.

I Magiske Cirkel Norge har du en unik mulighet til å treffe andre som har samme interesse som deg, delta på seminarer med norske og utenlandske tryllekunstnere, melde deg på kurs og kongresser og å utvikle deg videre.